SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Kadın, “varlığın evidir”…  Kadın topraktır, kadın yürektir..

Dünyanın yaşanabilir, barış ve huzur dolu yarınlara ulaşması ancak kadınlar ile mümkündür. Savaşların, mücadelenin olmadığı, hoşgörü, merhamet, sevgi dolu bir dünya temennisiyle tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar gününü kutluyoruz.

Türk kadını, tarihin hiçbir döneminde yalnızca aile içindeki sınırlı rolüyle tanımlanmamış, toplumsal, siyasal ve ekonomik hayatın merkezinde yer almıştır. Toplumu inşa eden, kültür aktarımı ile geçmiş ve gelecek arasında köprüleri kuran kadınlarımız, tarihsel süreç içinde çalışma hayatının içinde ve yönetim kademelerinde her zaman etkin rol üstlenmiştir. Türk kadını için seçme seçilme hakkı, kökleri Orhun yazıtlarından Oğuz boylarındaki Töre’ye kadar uzanan kadim bir geleneğin parçasıdır.  Seçme ve seçilme hakkıyla birlikte doğan Türk kadınına, tarihten gelen bu hak, Cumhuriyet kurulduktan sonra yeni medeni kanun kapsamında da yeniden tanımlanmıştır. İstiklal Mücadelemizin asıl kahramanları olan kadınlarımız,  kutsal vatan toprağında yetişecek yeni nesiller için can olmuş, can vermişlerdir. Tarihteki bütün milletlere örnek olan, Türk kadınının cesaret, feraset ve ahlakının en aydınlık sembolleri olan; Nene Hatunları, Kara Fatmaları ve tüm isimsiz kadın kahramanlarımızı rahmetle anıyoruz.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, sivil havacılık açısından ayrı bir öneme sahiptir. Dünyanın ilk kadın pilotunun lisansını aldığı gün olması dolayısıyla 8 Mart Dünya Havacı Kadınlar Günü olarak da kutlanmaktadır.  Bu vesile ile sivil havacılık sektöründe görev yapan tüm kadınlarımızın da 8 Mart Dünya Havacı Kadınlar Günü’nü en içten dileklerimizle kutlarız.

Bu vesile ile Türkiye’nin ilk havacı kadınlarını ve pilotlarını saygıyla anıyoruz. Türkiye’nin ilk kadın pilotu Bedriye Tahir Gökmen’in yanı sıra Belkıs Şevket Hanım, Sabiha Gökçen, Leman Bozkurt Altınçekic, Şenay Günay, Yıldız Eruçman, Eribe Kartal Hürkuş, Edibe Subaşı başta olmak üzere sivil havacılığa gönül vermiş tüm kadın havacılarımızı rahmetle yadediyoruz.

Yüzünüzden gülümse, kalbinizden sevgi eksilmesin dileklerimizle, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününüzü en içten dileklerimizle kutlarız.