SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Türkiye ve Azerbaycan Arasında Havacılık Alanında İş birliği Artıyor

Ülkemizin küresel havacılık sahnesindeki etkinliği her geçen gün artıyor ve bu başarıda bölgedeki havacılık otoriteleriyle yakın iş birliği büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda, Genel Müdürlüğümüz ve Azerbaycan Sivil Havacılık Otoritesi arasında yıllardır süregelen yoğun iş birliği kapsamında önemli bir adım atıldı.

4 Mart 2024 tarihinde Ankara'da gerçekleştirilen görüşmelerde, Ülkemiz ve Azerbaycan arasındaki havacılık ilişkilerinin daha da geliştirilmesi ve ortak faaliyetlerin ilerletilmesi amaçlandı. Genel Müdürlüğümüz tarafından uygulamaya konulan Yeni Sivil Havacılık Modeli kapsamında gerçekleştirilen Kurumsal Dönüşüm Modeli (KDM), Sivil Havacılık Otomasyon Sistemi, Mania Sorgu Sistemi ve İHA Takip Sistemi gibi geliştirilmekte olan faydalı havacılık servisleri hakkında bilgilendirme yapıldı.

Görüşmelerde, Ülkemizin deneyimlerinin ve çözümlerinin Azerbaycan'a nasıl adapte edilebileceği üzerine fikir alışverişi yapıldı. Ayrıca, Türk Sivil Havacılığı ve Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı (EASA) arasındaki iş birliği, Türkiye - Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL) ilişkileri, bilgi alışverişinin kolaylaştırılması için denetimlere karşılıklı katılım ve ülkemizin İHA (İnsansız Hava Aracı) deneyimi alanlarında çalışmalar gibi konular ele alındı.

Görüşmeler sonucunda, teknik düzeyde birimler arasındaki çalışmaların daha detaylı olarak devam etmesi ve her iki ülkenin uluslararası platformlarda daha etkin olabilmesi için bir yol haritası belirlendi. Ülkemiz ve Azerbaycan arasındaki havacılık iş birliği, bölgesel ve küresel havacılık sahnesindeki etkinliklerini artırmak adına önemli bir adım olarak değerlendirildi.